top of page

TDS Nedir? Su Arıtma TDS Metre Değeri Kaç Olmalı?

TDS nedir? Bu soru en çok su arıtma cihazı kullanıcılarının merak ettiği bir sorudur. Su içerisinde gözle göremediğimiz bir çok organik ve in organik çözülmüş madde bulunmaktadır. Bu maddelerin sudaki miktarı ve yoğunluk derecesine verilen değere ise TDS denmektedir.

Peki TDS Değerleri ne ifade eder? TDS metre nedir, nasıl çalışır? Su kalitesini ölçmek için neden önemli bir değer ve araç olduğu hakkında ayrıntılı bilgileri bu yazımızda bulabileceksiniz.

TDS Nedir?
TDS

Tam açılımı "Total Dissolved Solids" yani "Toplam Çözünmüş Katı Maddeler" anlamına gelen TDS, su içinde çözünmüş halde bulunan magnezyum, sodyum, potasyum, fosfat, kalsiyum, nitrat, klorür, ağır metaller ve tuz gibi maddelerin miktarını ifade eden bir değerdir. Bu maddeler genellikle doğal kaynaklardan, kentsel kirlilikten, evsel ve endüstriyel atıklardan kaynaklanır. TDS değeri ne kadar yüksekse, suyun tadı, kokusu ve genel kalitesi o kadar düşük olur. Bu nedenle TDS, nehirler, göller, akarsular, havuz suyu, akvaryum suyu, kullanım ve içme sularının genel kalitesini belirleme açısından büyük önem taşır.



TDS değeri "parts per million" (ppm) veya miligram/litre (mg/L) gibi birimlerle ölçülür. genellikle şu şekilde sınıflandırılır:

  • 0-50 : Çözülmüş madde oranı en az olan değerdir ve saf sudur.

  • 50-150 : Hafif mineral içeriğine sahip, içme suyu için en uygun değerdir.

  • 150-300 : Yoğun mineral olduğunu gösteren değerdir, akvaryum ve bitkiler için idealdir.

  • 300-600 : Yüksek miktarda çözülmüş madde oranına sahip değerdir.

  • 600+ : Çok yüksek miktarda çözülmüş madde oranına sahip değerdir..



Suda en yaygın bulunan çözülmüş maddeler;


TDS Metre Nedir?

TDS metre, kaynak suları, havuzlar, akvaryumlar, kullanım ve içme suları içeriğindeki çözünmüş maddelerin yoğunluğunu ölçmek ve kalitesini belirlemek için kullanılan dijital bir cihazdır. Bu cihazın alt tarafında bulunan 2 metal elektrotlar, suyun iletkenliğini kullanarak su içerisinde çözünmüş olan tuz, mineral, ağır metal ve diğer çözeltilerin yoğunluğunu belirler.

Suyla dolu bir cam bardağın üzerinde duran TDS metre
TDS Metre

Su içerisinde ki maddeler çözündüklerinde pozitif ve negatif yüklere sahip parçacıklar oluştururlar. Bu yüklü parçacıklar suyun elektriksel iletkenliğini artırır. TDS metrenin elektrotları, suya daldırıldığında bu iletkenliği ölçer ve su içerisindeki toplam çözünmüş madde miktarını ölçerek suyun TDS değerini hesaplar.




TDS metre dijital ekrana sahip pil ile çalışan bir cihazdır. Cihazın uç tarafında yer alan metal elektrot çubuklar suya daldırıldığında, su içerisindeki çözünmüş maddeler ve elektrotlar arasında elektriksel bir bağlantı sağlar. Elektriksel bağlantı sayesinde suyun iletkenliği ölçülür. İletkenlik değeri arttıkça, su içerisindeki çözünmüş madde miktarının arttığı anlaşılır.


TDS metre kullanımı oldukça basittir:

  1. Suyun sıcaklık derecesinin düşük ve ya orta seviyede olmasını sağlayın.

  2. Cihazın elektrotlarını temiz suyla durulayın ve kurulayın.

  3. Elektrotları ölçüm yapılacak suya daldırın.

  4. Cihazın üzerindeki düğmeye basarak ölçümü başlatın.

  5. Cihazın ekranında suyun TDS değeri ppm veya mg/L cinsinden görüntülenecektir.


İdeal su arıtma tds değeri 50-150 arasında olmalıdır. TDS değeri 50 altında olan suların mineral içeriği çok düşük olması sebebi ile uzun süreli tüketimi vücut için gerekli minerallerin eksikliğine neden olabilir. 150 üzeri TDS değerine sahip olan sular ise kemiklerde kireçlenme, böbrek rahatsızlıkları ve farklı sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu yüzden 50 altındaki ppm ve 150 ppm TDS değeri üzerindeki değerler içme suyu olarak tüketilmemelidir. 150 ppm üzeri TDS değerlere sahip olan sular için ters ozmoz arıtma teknolojisine sahip su arıtma cihazları yanında ppm değerinin 50 altına düşmemesi için mineral filtre kullanılmaılıdır.


Günlük kullanım için ideal olan TDS değerleri iste 0-400 ppm arasında olmalıdır. Bu değerin üzerinde olan sular boruların ve ev aletlerinin kireçlenmesine neden olduğu için iyon değiştirici, su yumuşatma sistemi yada endüstriyel su arıtma kullanılmalıdır.


TDS 'in Önemi

TDS nedir? sorusunu detaylı bir şekilde cevaplamış olsak da öneminden de bahsedelim. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 'ya bağlı Su, Sanitasyon, Hijyen ve Sağlık (WSH) ekibinin yayınladığı içme suyu kaynaklarının kalitesinin yönetme kılavuzunda her yıl 220 milyon insanın içme suyu kaynaklı hastalıklara yakalandığını, bu yüzden ideal içme suyu TDS değerlere sahip suların tüketilmesi gerektiğini belirmiştir.

 

Tavsiye Yazılar:

bottom of page